Amsterdam 1/2 - cesta & prvotiny na místě


Do onoho města neřesti jsme se vydali v polovině prosince. Vánoce, světýlka, trhy... Ideální čas? Toť otázka. Přestože jsme si naivně mysleli, že prosinec není zrovna turistickou sezónou, u Amsterdamu je pravděpodobně jedno, kdy se tam vydáte. Po ulicích jsme sami nechodili, v kavárnách občas nebylo kam si sednout a nebýt malé lži, dvě hodiny bychom museli čekat ve frontě na muzeum... O Vánocích ale kromě výzdoby ani památky. Očekáváte-li trhy na každém náměstí, jako je tomu např. v Praze, nedočkáte se.
Oprostím se ale od všech pozitivních i negativních pocitů a pokusím se dnes shrnout všechny základní věci, o kterých je dobré mít před odjezdem alespoň ponětí.

DOPRAVA: Vybíráte-li si termín, pokuste se jej podřídit dopravě. My jsme zpáteční letenky sehnali za 1600 Kč, což je velice "lidová" cena.
Letěli jsme se společností Easy Jet, sezónní akce tohohle typu má ale téměř každá nízkonákladovka.

Upozorňuji ale všechny náročné čtenáře, nízkonákladovky opravdu nejsou požitkem, pokud vás nevzrušuje let jako takový. Sedadla vypadala jako plážová lehátka a hlavním úkolem stevardů nebylo obsloužit pasažéry, avšak prodat ideálně veškeré předměty (parfémy, apod.), co s sebou do těch 10km nahoru vzali.
Dalším negativem je možnost pouze jednoho příručního zavazadla, které musí odpovídat konkrétním rozměrům. A příplatek za další zavazadlo není nejlevnější (v některých případech to může být třeba až polovina ceny letenky).

UBYTOVÁNÍ: Cena stoupá. Lidovou cenu letenky přehlušuje standardní cena ubytování pohybující se (pokud nechcete spát mezi 20 lidmi, šváby a svrabem) od 1 000 korun na noc. Bez stravy, samozřejmě.
Tříhvězdičkový hostel Via Amsterdam byl nepochybně výhrou. 4lůžkový pokoj s vlastním sociálním zařízením, sterilní čistota, úžasně designový interier, víkendové párty - ideální pro mladé. Přesto se mezi ubytovanými našly i asijské rodinky, businessmani apod, takže ať budete cestovat s kýmkoli, špatně se cítit nebudete.

Křivé slovo si nakonec ale neodpustím. Snídaně za 6 euro - švédské stoly a tzv. sněz co sníš... Ono ovšem nebylo moc co jíst. Snídaňový výběr opravdu rozmanitý nebyl. To jsme si raději další dny připlatili za snídaně v centru. Podniků je v Amsterodamu požehnaně a návštěva některých z nich je opravdovým zážitkem - ať už gastro, nebo pastvou pro oči.

MHD: Amsterdam má poměrně hustou síť moderní městské hromadné dopravy. V okrajových částech města od sebe sotva rozeznáte metro, tramvaj a vlak :D Bohužel asi také zklamu všechny vyznavače černých jízd, protože do metra či vlaku se nedostanete, aniž byste prošli turniketem. Ten se ovšem nedá obejít, podlézt, ani přeskočit. Oblíbeným trikem také bývá procházení po dvou. Nezbývá mi než vás varovat - i v Nizozemsku mají revizory. A vyskytují se tam velmi nenápadně, leč četně.


Existuje široká nabídka jízdních tarifů - ať už hodinových, denních... Nám se však vyplatila karta I amsterdam City Card, kde jsme kromě neomezeného využití hromadné dopravy využili také spoustu slev, vstupů do muzeí zdarma a nebo vyhlídkovou jízdu kanálem! Pokud se do něco na cestě do Amsteru vyplatí, tak City Card rozhodně mohu doporučit. Muzea tam nejsou všechna - např. chybí nejznámější Rijksmuseum, ale ve Van Goghově muzeu či Stedelijk(u), která se nacházejí hned vedle, stačí předložit kartu a platit nemusíte.

Další oblíbenou alternativou úspory za MHD je také pronajmutí kola. Kolo je v Amsterdamu podle mě nejnebezpečnějším dopravním prostředkem, jenže pro toho, kdo na něm nesedí. Jsou všude - na silnicích, cyklostezkách, na chodnících... Často se nám stávalo, že nás někdo málem přejel. To by bylo jistě nepříjemné zpestření... :D Ono vlastně ani není čemu se divit, že je v Amsterdamu převaha cyklistů nad chodci - na holandských rovinách se člověk zrovna nenadře, dostanete se téměř kamkoli velmi rychle, jste nezávislí na MHD. Nezávislí jste dokonce i na čase, počasí a ročním období. Ano - v Nizozemsku se jezdí na kole celoročně, ať prší, sněží, nebo je 30°C...

V příštím článku vám představím místa a lokály, kde se nám líbilo nejvíce!
Zatím si užívejte krásné léto.
A.





Komentáře